Ogłoszenie o zamówieniu ZS M-wo.26.02.2022 z dn. 03.08.2022r. Usługi Najem kuchni i stołówki szkolnej oraz przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dla uczniów Zespołu Szkół w Michałowie.

Michałowo, dnia  12.08.2022r.

ZS M-wo.26.02.2022                                                         

 

 

 

 

 

Dotyczy:

postępowania o zamówienie publiczne na: Najem kuchni i stołówki szkolnej oraz przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dla uczniów Zespołu Szkół w Michałowie

 

 

 

INFORMACJA O KWOCIE, JAKĄ ZAMAWIAJĄCY

POSTANAWIA PRZEZNACZYĆ NA SFINANSOWANIE ZAMÓWIENIA

 

 

         Działając na podstawie art. 222 ust. 4 ustawy Pzp, Dyrektor Zespołu Szkół w Michałowie informuje o kwocie, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, prowadzonym w trybie podstawowym bez negocjacji
w wysokości: 

-  490620,00 zł brutto

        W myśl art. 222 ust. 5 ustawy Pzp, Zamawiający niezwłocznie po otwarciu ofert, udostępni na stronie internetowej prowadzonego postępowania informację z sesji otwarcia ofert.

 

 

Dyrektor Zespołu Szkół w Michałowie

      /-/ mgr Małgorzata Gwaj - Szastaj

 

 


 

ZS M-wo.26.02.2022

                                                                                                                Michałowo, dnia  09.08.2022r.

 

 

 

Wszyscy, którzy pobrali SWZ

 

Dotyczy:

postępowania o zamówienie publiczne na: Najem kuchni i stołówki szkolnej oraz przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dla uczniów Zespołu Szkół w Michałowie.

 

W związku z prośbą o wyjaśnienie treści Specyfikacji Warunków Zamówienia w postępowaniu na: Najem kuchni i stołówki szkolnej oraz przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dla uczniów Zespołu Szkół w Michałowie, opublikowanego w BZP nr BZP 00290095/01 z dnia 03.08.2022r., działając w trybie art. 135 ust. 2 ustawy z dnia 11 września 2019r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2021r. poz.1129), wyjaśniam co następuje:

 

 

 

  1. Czy w stosunku do pomieszczeń stanowiących przedmiot dzierżawy Zamawiający posiada decyzje nakazujące przeprowadzenia prac, a wydane przez inspekcje zewnętrzne według właściwości miejscowej Zamawiającego, np. Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Pracy, Urzędu Dozoru Technicznego itp.?

Prosimy o przedstawienie kopii protokołów z ostatnich kontroli dotyczących przedmiotu dzierżawy.

Odp. Nie

 

2. Prosimy o potwierdzenie, że w kwocie 2000 zł netto za użyczenie pomieszczeń zawarte są koszty w odniesieniu do wszystkich mediów (we wszystkich ewentualnych placówkach), które będzie ponosił Wykonawca: (wraz z uwzględnieniem prognozy za kolejny rok, jeżeli jest znana)

A./ woda zimna

B./ woda ciepła

C./ energia elektryczna

D./ gaz

F./ centralne ogrzewanie

G/odpady

I./ przeglądy techniczne

Informacja ta jest konieczna do ustalenia kosztów usługi, ponieważ wykonawca/dzierżawa musi znać koszty mediów z rozdziałem gdzie następuje opłata ryczałtowa, gdzie na podstawie liczników. Podanie tych informacji jest równym traktowanie wszystkich potencjalnych firm biorących udział w konkursie. Obecnie tą wiedzą dysponuje  tylko obecny dzierżawca. Prosimy o podanie danych księgowych.

Odp. Koszty czynszu nie uwzględniają opłaty za gaz i odpady.

 

3. Kto ponosi koszt podatku od nieruchomości? Prosimy o podanie wysokości naliczonego podatku za rok szkolny 2021- 2022 i prognozy na kolejny rok podatkowy ( jeżeli taka istnieje)

Odp. Zamawiający.

 

4. Czy Wykonawca pokrywa czynsz w czasie wakacji oraz ferii?

Odp. Dotyczy tylko ferii.

 

5. Czy Dyrektorzy szkół  mają wyznaczone  pomieszczenie do składowania odpadów komunalnych i pokonsumpcyjnych i czy  ewentualnie wyznaczą takie  miejsce do składowania odpadów na zewnątrz budynku. Prosimy o podania jaka firma obecnie odbiera odpady komunalne i pokonsumpcyjne? Jeżeli znają Państwo koszt prosimy o podanie.

Odp. Jest wyznaczone pomieszczenie wewnątrz budynku. Odpady odbiera MPO Białystok.

 

6. Prosimy o podanie średnio miesięcznej wysokości opłat za wywóz odpadów komunalnych i pokonsumpcyjnych .

Odp. Wysokość opłaty miesięcznej opiewa na kwotę ok 1000 zł/mc.

 

7. Czy wydzierżawiane pomieszczenia wymagają bieżących remontów lub napraw? Jeżeli tak  prosimy o podanie zakresu wykonania niezbędnych czynności.

Odp. Nie.

 

8. Kiedy odbyło się ostatnie malowanie bloków żywienia w poszczególnych szkołach?

Odp. W 2019 r.

 

9. Ilu pracowników obecnie wykonuje przedmiotowe zamówienie w poszczególnych lokalizacjach?

Odp. Nie dotyczy.

 

10. Jak wygląda rozliczenie za użytkowanie pomieszczeń w okresie wakacji i ferii w zakresie czynszu, mediów? Czy wykonawca ponosi koszty dzierżawy oraz zużycia mediów?

Odp. Tak, ponosi w czasie ferii.

 

11. Czy podana ilość  dzieci jest faktyczną ilością dzieci spożywającą posiłki czy uczęszczająco do danych palcówek?

Odp. Tak.

 

12. Prosimy o podanie średnie ilości wydanych posiłków z podziałem na miesiące za ostatni sezon szkolny 2021/2022.

Odp. Średnia ilość dzienna od 120 do 260 obiadów z wyłączeniem ograniczeń czasowych oraz dni wolnych od szkoły.

 

13. Czy Wykonawca dobrze rozumie, że jest odpowiedzialny za wydanie posiłków bezpośrednio dzieciom tylko na terenie SP, a w pozostałych placówkach posiłki wydają wyznaczeni pracownicy szkół?

Odp. Wykonawca jest odpowiedzialny za wydanie posiłków we wszystkich wskazanych placówkach.

 

14. Powołując się na jawność zamówień publicznych prosimy o podanie jaka firma obecnie realizuje zamówienie i jakie są obecne ceny posiłków brutto oraz jaki  jest koszt dzierżawy pomieszczeń brutto?

Odp. Zamówienie w roku szkolnym 2021/2022 realizowała firma „Limpiar”, koszt brutto posiłku – 8 zł, koszt dzierżawy – 1800,00 zł.

 

15. Prosimy o podanie średnich stanów żywionych zrealizowanych w okresie ostatnich 12 miesięcy . z rozbiciem na poszczególne miesiące z podziałem na lokalizacje.

Odp. Średnia dzienna wynosi od 120 do 260 obiadów z czego 10 to LO.

 

16. W związku z zapisem” „Wykonawca zapewni ponadto nieograniczony dostęp do wody pitnej dla dzieci, przez cały okres trwania” prosimy o wyjaśnienia czy woda ma być dostępna tylko dla dzieci spożywających posiłki, jeżeli nie to  dla ilu dzieci ma być dostępna woda, w ilu miejscach, ze względu na reżim sanitarny obowiązujący w kraju jak obecnie dzieci mają dostęp do wody?

Odp. Woda ma być dostępna dla wszystkich dzieci uczących się w placówkach dla ok. 450 uczniów(dane za poprzedni rok), lokalizacja – stołówka szkolna.

 

17. Kto ponosi koszty zakupu kubeczków jednorazowych oraz utylizacji tych naczyń ?

Odp. Wykonawca.

 

18. Czy podana ilość 260  dzieci jest faktyczną ilością dzieci spożywającą posiłki czy uczęszczającą do danych palcówek?

Odp. Spożywających posiłki.

 

19. Ile obecnie wynosi wsad do kotła?

Odp. 4 zł.

 

20. Prosimy o wskazanie ile dzieci z planowanych 260 dziennie jest w grupie klas 1-3?

Odp. ok. 100.

 

21. Prosimy o potwierdzenie,  iż sprzęt dokupiony do realizacji zamówienia zostanie własności Wykonawcy po zakończeniu?

Odp. Tak.

 

 22. Czy przekazywany sprzęt jest w pełni sprawny?

Odp. Tak.

 

23. Ze względu na różne stawki VAT zakupu surowców użytych do produkcji posiłków prosimy o zmianę formularza na wskazanie tylko kwoty brutto wsadu do kotła lub potwierdzenie, iż należy użyć 8% stawki VAT ogólnej dla usługi żywienia?

Odp. Nie wyraża zgody.

 

24. Czy będzie miało miejsce przejecie pracowników zgodnie z art. 23`kodeksu pracy, jeżeli tak, to prosimy o następujące informację dotyczące pracowników :

  1. Kto jest aktualnym pracodawcą w/w pracowników?
  2. Lista stanowisk do przejęcia wraz z pełną informacją dotyczącą wszystkich składników wynagradzania oraz z datą zatrudnienia u obecnego pracodawcy.
  3. Prosimy o podanie pełnej informacja nt. wysokości nagród jubileuszowych przysługujących w/w pracownikom w okresie realizacji zamówienia.
  4. Prosimy o podanie dat urodzenia osób przeznaczonych do przejęcia. Czy wśród osób do przejęcia są osoby po 50 roku życia? Czy są osoby, które w ciągu najbliższych 48 miesięcy nabędą prawa do świadczeń emerytalnych?
  5. Prosimy o podanie zestawienia zaległych i bieżących urlopów na dzień 31.12.2020 roku.
  6. Prosimy o udostępnienie na stronie internetowej Zamawiającego kopi obowiązującego dzisiaj Regulaminu Pracy, Wynagradzania oraz Funduszu Świadczeń Socjalnych.
  7. Jaka jest forma, rodzaj i termin zatrudnienia osób przeznaczonych do przejęcia?
  8. Prosimy o podanie w formie zestawienia informacji: ilu pracowników znajduje się obecnie na urlopach wychowawczych, macierzyńskich i bezpłatnych.
  9. Prosimy o podanie informacji :
  10. - ilu pracowników  przebywało na zwolnieniach lekarskich powyżej 30 dni w ciągu ostatnich 12 m-cy, w tym również przebywających na zasiłku rehabilitacyjnym;
  11. - ilu pracowników przebywa aktualnie na zwolnieniach lekarskich powyżej 30 dni, w tym również przebywających na zasiłku rehabilitacyjnym;
  12. Prosimy o podanie informacji czy wśród osób są osoby niepełnosprawne - jeśli tak w jakim stopniu niepełnosprawności?
  13. Czy wszystkie osoby mają ważne badania lekarskie i aktualne książeczki zdrowia? Prosimy o podanie dat granicznych dla każdej przejmowanej osoby, kiedy kończy jej się ważność badań lekarskich.

Odp.  Nie będzie miało miejsca.

 

 

25. Celem każdego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego jest wyłonienie podmiotu zdolnego do wykonania danego zamówienia. Prawnie ustalona procedura reguluje sposób eliminowania wykonawców, którzy albo nie są zdolni do wykonania zamówienia, albo nie spełniają innych postawionych im wymogów.

Zamawiający w SIWZ nie określił warunków udziału w postępowaniu w zakresie zdolności technicznej lub zawodowej, narażając się na ryzyko wyboru wykonawcy niezdolnego do wykonania zamówienia publicznego, który nie posiada odpowiedniego doświadczenia do jego wykonania lub w stosunku do którego, ze względu na sytuację podmiotową zachodzi prawdopodobieństwo niewykonania lub nienależytego wykonania zamówienia.

Zgodnie z art. 22 ust.1a ustawy Pzp Zamawiający określa warunki udziału w sposób proporcjonalny do przedmiot zamówienia  oraz umożliwiający ocenę zdolności wykonawcy  do należytego wykonania zamówienia. Z powyższego wynika, że Zamawiający, poprzez dokonanie opisu sposobu dokonania oceny spełnienia warunku udziału w postępowaniu dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej – winien uwzględnić przedmiot udzielanego przez siebie zamówienia, w tym jego szczególny charakter (vide: wyrok KIO z dnia 06.06.2013, KIO 1064/12, wyrok KIO z dnia 22.02.2013, KIO 286/13, wyrok KIO z dnia 24.01.2013, KIO 78/13).

Skoro przedmiotem niniejszego postępowania jest wykonywanie usług przygotowania posiłków dla uczniów, to ukształtowanie warunku udziału w postępowaniu w zakresie zdolności technicznej i zawodowej powinno być zatem – zgodnie z dyspozycja w/w przepisu – określone w ten sposób, że Wykonawca winien legitymować się wiedzą i doświadczeniem w wykonaniu usług przygotowania i posiłków dla dzieci w wieku szkolnym .

Biorąc powyższe pod uwagę, wnosimy o wprowadzenie zapisów do SIWZ obligujących Wykonawców do wykazania posiadanego doświadczenia w wykonywaniu podobnych usług.

Prosimy więc o wprowadzenie do warunków udziału następującej treści:

„Wykonawca  spełni warunki  udziału w postępowaniu dotyczących zdolności technicznej lub zawodowej określonych w pkt V. 1.c SIWZ, jeżeli wykaże ,że  w okresie ostatnich trzech lat przed terminem składania ofert a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie, wykonał, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych wykonuje minimum dwie usługi przygotowania posiłków dla min. 260 dzieci dziennie oraz załączy dowody potwierdzające, że te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie?

Odp.  Nie wyraża zgody.

 

26. Czy Zamawiający dopuszcza stosowanie warzyw mrożonych ze względów produkcyjnych, a także faktu, że mrożone warzywa charakteryzują się zdecydowanie mniejszym odpadem technologicznym oraz na podstawie badań naukowych w porównaniu do warzyw świeżych warzywa mrożone nie różnią się w sposób istotny pod względem zawartości składników odżywczych?

Odp. Nie.

 

  1. Czy Zamawiający dopuszcza planowanie mrożonych produktów typu pierogi, knedle itp. celem urozmaicenia żywienia?

Odp. Nie.

 

  1. Czy Zamawiający dopuszcza planowanie dań półmięsnych typu risotto, kaszotto, spaghetti celem urozmaicenia?

Odp. Nie.

 

  1. Czy Zamawiający wymaga by do dań jednogarnkowych, które w swoim składzie zawierają już warzywa, węglowodany oraz pełnowartościowe białko, np. ryż z kurczakiem i warzywami, kaszotto z mięsem i warzywami, makaron ze szpinakiem i kurczakiem, itp. mają być planowana osobno porcja warzyw w formie surówki, warzyw na parze lub gotowanych?

Odp. Zamawiający nie dopuszcza serwowania dań jednogarnkowych. Do każdego drugiego posiłku wymagana jest osobna porcja warzyw.

 

  1. Czy Zamawiający dopuszcza planowanie przynajmniej raz w tygodniu obiadu jarskiego zawierającego pełnowartościowe białko zwierzęce w ramach zaleceń IŻŻ ograniczenia podaży mięsa do 0,5kg na tydzień?

Odp. Nie.

 

  1. Biorąc pod uwagę fakt, że na podstawie IŻŻ obiad stanowi 35-40% całodniowego zapotrzebowania energetycznego Zamawiający potwierdza, że prawidłowe założenie kaloryczne dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym (6-15 lat), zgodnie z Normami Żywienia dla Populacji Polski pod redakcją Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stoś, Jadwigi Charzewskiej z 2020 roku, wynoszą około 2340 kcal w związku z czym wartość energetyczna obiadu powinna mieścić się w granicach 820-940kcal?

   Odp. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz.1154).

 

  1. Czy Zamawiający potwierdza, że zgodnie z aktualnymi wytycznymi dopuszcza odchylenia (w %) od wymaganej wartości energetycznej i odżywczej w jadłospisach okresowych np. dwutygodniowych, zwyczajowo przyjęte +/- 10%?

Odp. Nie.

 

  1. Wnosimy o modyfikacje pkt 7., III. Opis Przedmiotu Zamówienia, Specyfikacja Warunków Zamówienia, odnośnie konieczności Wyboru dań dla uczniów przygotowując alternatywną potrawę. Zapis ten jest zbędny ponieważ różnorodność dań obiadowych jest już zapewniona w ciągu tygodnia, dodatkowa konieczność zapewnienie posiłków obiadowych alternatywnych wiążę się z ryzykiem strat żywności. Głównym zadaniem Wykonawcy jest zapewnienie obiadów dwudaniowych zgodnie z wymogami opisanymi w pkt 10. Wykonawca w pełni realizuje warunek na poziomie adekwatnym do aktualnych wymogów i zaleceń IŻŻ.

Odp. Nie wyraża zgody.

 

  1. Czy Zamawiający dopuści planowanie zup na wywarach warzywnych? Takie zupy charakteryzują się większym bezpieczeństwem mikrobiologicznym.

Odp. Nie.

 

  1. Czy Zamawiający dopuszcza używania do zup włoszczyzny mrożonej? Dopuszczenie przygotowywanie zup z warzyw mrożonych jest korzystniejsze pod względem produkcyjnym, a także faktu, że mrożone warzywa charakteryzują się zdecydowanie mniejszym odpadem technologicznym oraz na podstawie badań naukowych w porównaniu do warzyw świeżych warzywa mrożone nie różnią się w sposób istotny pod względem zawartości składników odżywczych.

Odp. Nie.

 

  1. W SWZ w Rozdziale III. Opis przedmiotu zamówienia w ust. 4 pkt. 7 Zamawiający określa „Wykonawca celem urozmaicenia asortymentu obiadowego, powinien umożliwić wybór dań dla uczniów przygotowując alternatywną potrawę w stosunku ilościowym -10 % dziennych obiadów”. Prosimy o wyjaśnienie tego zapisu i doprecyzowanie. Czy oznacza ta, że 10% dostarczonych posiłków ma stanowić inny rodzaj dania, jeżeli tak prosimy o wskazanie przykładów. Czy dania alternatywne mają być jarskie?

Odp. Tak. W daniach alternatywnych do wyboru będą dwa rodzaje mięsa np. wieprzowina i drób.

 

 

  1.            W SWZ w Rozdziale III. Opis przedmiotu zamówienia w ust. 4 pkt. 31 Zamawiający określa „Ustalenie proponowanej ceny brutto jednego obiadu dla jednego ucznia, powinno być wyliczone przy założeniu, że cena stanowi sumę dwóch składników: opłaty za obiad dla ucznia – tzw. „wsad do kotła” i dopłaty za przygotowanie obiadu.” Dodatkowo w pkt. 32 czytamy „Opłata za obiad nie może być wyższa, niż koszty tzw. ,,wsadu do kotła”, czyli koszty zakupu produktów użytych do przygotowania posiłku. Do opłaty pobieranej za posiłek ucznia nie wlicza się pozostałych kosztów - przygotowania posiłku, czyli wynagrodzeń pracowników stołówki i składek od nich naliczanych oraz kosztów utrzymania stołówki”. Proszę o wskazanie gdzie w podanej cenie tj., opłaty za obiad dla ucznia należy wliczyć pozostałe koszty, czy do wsadu do kotła czy do opłaty za obiad dla ucznia?

Odp. Do opłaty pobieranej za przygotowywanie obiadu.

 

38. Prosimy o podanie ile jest pracowników szkoły i ilu korzystało z obiadów w okresie od 01/2022 do 06/2022. Powołując się na jawność zamówień publicznych prosimy o podanie obecnej ceny brutto posiłków dla pracowników?

Odp. Pracownicy szkoły – 85. Korzystający z obiadów – 10. Koszt obiadu brutto dla pracownika – 9,70 zł.

 

  1. Czy Wykonawca w udostępnionych pomieszczeniach może realizować przygotowywanie i dowożenia posiłków dla podmiotów zewnętrznych, pod warunkiem nie kolidowania z procesem żywienia uczniów w Zespole Szkół.

Odp. Tak.

 

40. Prosimy o podanie informacji ile osób personelu zakupuje posiłki w stołówce ? Czy posiłki te będą rozliczane indywidualnie przez każdego konsumenta ( kasa fiskalna i sprzedaż gotówkowa) czy przewidziana jest inna forma. Jeżeli tak to prosimy o informację .

Odp. Pracownicy zakupują posiłek indywidualnie u wykonawcy.

 

41. Czy Zamawiający dopuszcza wykorzystywanie pomieszczeń kuchni do produkcji przeznaczonej  do wywozu na zewnątrz ( łącznie z weekendami i dniami świątecznymi ) ?

Odp. Tak.

 

42. Czy Zamawiający przewiduje zwiększenie „ opłaty postojowej z 15 % od 50 żywionych ( różnica miedzy ceną a wsadem ) do min.50 % zważywszy na konieczność ponoszenia wysokich kosztów stałych ( czynsz, wynagrodzenia itp.)

Odp. Nie.

 

43. Czy przewidziano protokolarne przekazanie pomieszczeń wraz z wyposażeniem przy przekazywaniu kuchni przed uruchomieniem  przez Wykonawcę wraz z aktualnymi przeglądami technicznymi sprzętu i instalacji ( gazowej, elektrycznej , wentylacyjnej, kanalizacyjnej) ?

Odp. Tak.

 

44. Czy w sytuacji awaryjnej Zamawiający przewiduje wskazanie przez Wykonawcę kuchni awaryjnej położonej w odległości nie większej niż 45 min drogi ( celem zapewnienie ciągłości świadczenia usługi) .

Odp. Tak.

 

45. Prosimy o doprecyzowanie co Zamawiający rozumie pod pojęciem „ W okresie ferii letnich wykonawca na własny koszt dokona przygotowania pomieszczeń do prowadzenia działalności w następnym roku szkolonym” .Czy Wykonawca prawidłowo rozumie, iż we wrześniu 2022 nie musi liczyć się z kosztami inwestycji na przygotowanie w/w pomieszczeń gdyż te będą przygotowane przez obecnego operatora ? Prosimy o doprecyzowanie o jakie pomieszczenia chodzi i w jakim zakresie mają być one przygotowane.

Odp. Tak. Użytkowane pomieszczenia przez Wykonawcę pozostawione
w należytym porządku.

 

  1. Czy z uwagi na sytuację makroekonomiczną (w tym wojna w Ukrainie, oczekiwane wysokie wzrosty związane z kosztami mediów -prąd, gaz, paliwa itp.) oraz nieprzewidywalny poziom inflacji w kolejnych miesiącach - niemożliwy do oszacowania na etapie kalkulacji oferty Zamawiający dopuszcza ewentualną zmianę ceny w trakcie trwania umowy z godnie z opinią Prezesa UZP z dnia 24 marca 2022 dopuszczającą taką zmianę. Brak możliwości takiej zmiany spowoduje ponadnormatywny wzrostu ceny oferty z uwagi na konieczność założenia ewentualnego ryzyka zmiany kosztów produkcji (cena surowca, koszty mediów, koszty transportu itp.) na etapie składania oferty.

Odp. Nie dopuszcza się zmian.

 

 

     Dyrektor Zespołu Szkół w Michałowie

      /-/ mgr Małgorzata Gwaj - Szastaj

 

 


 

 

Ogłoszenie o zamówieniu ZS M-wo.26.02.2022

Usługi
Najem kuchni i stołówki szkolnej oraz przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dla uczniów Zespołu Szkół w Michałowie.

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Zespół Szkół w Michałowie

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000180485

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Sienkiewicza

1.5.2.) Miejscowość: Michałowo

1.5.3.) Kod pocztowy: 16-050

1.5.4.) Województwo: podlaskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL841 - Białostocki

1.5.7.) Numer telefonu: 85 7189515

1.5.8.) Numer faksu: 85 7189515

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariatszkola@michalowo.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip.ug.michalowo.wrotapodlasia.pl/zesp_szk_w_michaowie/

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - uczelnia publiczna

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy: Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Najem kuchni i stołówki szkolnej oraz przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dla uczniów Zespołu Szkół w Michałowie.

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-a6830d4e-1319-11ed-acbd-46d0480cd9c4

2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00290095/01

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2022-08-03 13:09

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

http://bip.ug.michalowo.wrotapodlasia.pl/zesp_szk_w_michaowie/

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: http://bip.ug.michalowo.wrotapodlasia.pl/zesp_szk_w_michaowie/

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Zgodnie z SWZ.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu: polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o danych) (Dz. U. UE L119 z dnia 4 maja 2016 r., str. 1; zwanym dalej „RODO”) informujemy, że:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Zespół Szkół w Michałowie z reprezentowany przez Dyrektora.
2) administrator wyznaczył Inspektora Danych Osobowych – Pana Pawła Niesterowicza, z którym można się kontaktować pod adresem e-mail: iodo@michalowo.eu
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z przedmiotowym postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego.
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 74 ustawy PZP
5) Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 PZP przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;
6) obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy PZP, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego.
7) w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosownie do art. 22 RODO.
8) posiada Pani/Pan:
a) na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących (w przypadku, gdy skorzystanie z tego prawa wymagałoby po stronie administratora niewspółmiernie dużego wysiłku może zostać Pani/Pan zobowiązana do wskazania dodatkowych informacji mających na celu sprecyzowanie żądania, w szczególności podania nazwy lub daty postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu albo sprecyzowanie nazwy lub daty zakończonego postępowania o udzielenie zamówienia);
b) na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych (skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą PZP oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników);
c) na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem okresu trwania postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu oraz przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO (prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego);
d) prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
9) nie przysługuje Pani/Panu:
a) w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
b) prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
c) na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO;
10) przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego na niezgodne z RODO przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych przez administratora. Organem właściwym dla przedmiotowej skargi jest Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: ZS M-wo.26.02.2022

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie stołówki szkolnej w tym: Świadczenie usług żywnościowych poprzez przygotowanie, dostawę i wydawanie obiadów dla uczniów Zespołu Szkół w Michałowie. Wykonawca przystępując do realizacji niniejszego zamówienia zobowiązany jest wykonywać zamówienie w pomieszczeniach szkoły, oraz przy użyciu wyposażenia szkoły.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

55320000-9 - Usługi podawania posiłków

55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2022-09-05 do 2023-06-20

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny i kosztu

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.5.) Nazwa kryterium: Koszt

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

1. udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy którzy:
1) nie podlegają wykluczeniu;
2) spełniają warunki udziału w postępowaniu dotyczące:
a) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym
Odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, sporządzone nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji.

b) Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej
Zamawiający nie określa szczegółowego sposobu spełnienia tego warunku.

c) sytuacji ekonomicznej lub finansowej
Zamawiający nie określa szczegółowego sposobu spełnienia tego warunku.

d) zdolności technicznej lub zawodowej
Zamawiający nie określa szczegółowego sposobu spełnienia tego warunku.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, sporządzone nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji.

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Zgodnie z załączonym wzorem projektu umowy.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2022-08-12 09:00

8.2.) Miejsce składania ofert: Skrzynka Epuap Urzędu Miejskiego w Michałowie

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-08-12 10:00

8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni

Dyrektor Zespołu Szkół w Michałowie

/-/ mgr Małgorzata Gwaj - Szastaj

Metryka strony

Udostępniający: Zespół Szkół w Michałowie

Wytwarzający/odpowiadający: Małgorzata Gwaj - Szastaj

Data wytworzenia: 2022-08-03

Wprowadzający: Piotr Żydok

Data modyfikacji: 2022-08-12

Opublikował: Piotr Żydok

Data publikacji: 2022-08-03